EUR (€) (NL)
 • English (US)
 • Italiano
 • Polski
 • Deutsch
 • Español
 • Français
 • Deutsch (CH)
 • Nederlands
  • Klantbeoordelingen 7.5 / 10
 • Makkelijk en snel geregeld
19 december 2023

Autoverzekeringen ontraadselen. Jouw gids voor het begrijpen van verschillende dekkingsopties

Een auto huren kan een geweldig onderdeel zijn van je reisplannen en je de vrijheid geven om nieuwe bestemmingen te ontdekken zoals jij dat wilt. Maar als je naar de verhuurbalie stapt, word je vaak geconfronteerd met een spervuur aan verzekeringsopties, die je allemaal op verschillende manieren beschermen. Inzicht in deze verzekeringsopties is essentieel om weloverwogen beslissingen over de dekking te kunnen nemen. In deze uitgebreide gids geven we een overzicht van de verschillende soorten autoverzekeringen, wat ze dekken en wanneer ze nodig zijn voor specifieke reisscenario's.

Autoverzekeringen ontraadselen. Jouw gids voor het begrijpen van verschillende dekkingsopties

Collision Damage Waiver (CDW)/ Loss Damage Waiver (LDW)

Wat dekt het? CDW of LDW dekt de kosten van reparaties aan de huurauto in geval van schade. Vaak zit er een eigen risico aan gekoppeld dat je zelf moet betalen in geval van schade.

Wanneer is het nodig: CDW/LDW kan een verstandige keuze zijn als je wilt voorkomen dat je aansprakelijk bent voor aanzienlijke reparatiekosten bij een ongeluk. Als je in Europa een auto huurt, is dit type verzekering meestal bij de prijs inbegrepen. In de VS en Canada moet je misschien apart een polis kopen.

Diefstal Verzekering (TP- Theft Protection)

Wat dekt het? De diefstalverzekering (TP) biedt dekking in het onfortuinlijke geval dat je huurauto wordt gestolen tijdens jouw huurperiode. Vaak zit er een eigen risico aan gekoppeld dat je zelf moet betalen in geval van diefstal.

Wanneer is het nodig: Een diefstalverzekering is noodzakelijk als je jezelf wilt beschermen tegen de financiële gevolgen van een gestolen huurauto. Hoewel het niet altijd verplicht is, is het een waardevolle aanvulling op je verzekeringspakket, vooral in gebieden waar meer autodiefstal voorkomt. Als je een auto huurt in Europa, is deze verzekering meestal bij de prijs inbegrepen.

Aansprakelijkheidsverzekering (WA) of Third Party Liability Insurance (TPL)

Wat dekt het? De aansprakelijkheidsverzekering (WA), ook bekend als Third Party Liability Insurance (TPL), dekt schade en letsel veroorzaakt aan derden, waaronder andere voertuigen en mensen, bij een ongeval waarbij de huurauto betrokken is.

Wanneer is het nodig: Een WA-verzekering is in de meeste landen vaak wettelijk en door het verhuurbedrijf verplicht om dekking te bieden voor claims van derden. Het is een cruciaal onderdeel van je huurautoverzekering en zorgt ervoor dat je financieel beschermd bent als je verantwoordelijk bent voor een ongeval. Als je een auto huurt in Europa, is dit type verzekering meestal bij de prijs inbegrepen. In de VS, Canada of Zuid-Amerika moet je misschien apart een verzekering kopen.

Aanvullende Aansprakelijkheidsverzekering of Supplemental Liability Insurance (SLI)

Wat dekt het? SLI, ook bekend als aanvullende aansprakelijkheidsverzekering of Supplemental Liability Insurance, dekt schade en letsel veroorzaakt aan derden, waaronder andere voertuigen en mensen, bij een ongeval waarbij de huurauto betrokken is. Deze verzekering fungeert als een uitbreiding op de basis WA-verzekering. Het biedt hogere aansprakelijkheidslimieten dan de minimumdekking die het verhuurbedrijf vereist.

Wanneer is het nodig: Als je je zorgen maakt over mogelijke ongelukken die aanzienlijke schade of letsel aan anderen kunnen veroorzaken, kan SLI extra bescherming bieden.

Super Collision Damage Waiver (SCDW) of Super Cover

Wat dekt het? SCDW is een optionele verzekering die vaak wordt aangeboden door lokale verhuurbedrijven. Deze verzekering kan onder veel verschillende namen worden aangeboden en dekt meer dan de typische Collision Damage Waiver (CDW). Het biedt bescherming tegen een breder scala aan schade aan de huurauto, vaak met een zeer laag of geen eigen risico.

Wanneer is het nodig: SCDW is noodzakelijk of aan te raden voor personen die hun financiële risico's willen minimaliseren bij het huren van een voertuig, vooral als ze onbekend zijn met de lokale omstandigheden of huren in een gebied met een hoog risico. Houd er rekening mee dat deze verzekering hoge kosten met zich mee kan brengen en misschien niet nodig is als je al een verzekering zonder eigen risico of met terugbetaalbaar eigen risico via HAPPYCAR hebt gekocht.

Persoonlijke Ongevallenverzekering (Personal Accident Insurance PAI) of Persoonlijke Bezittingen Dekking (Personal Effects Coverage PEC)

Wat dekt het? PAI biedt dekking voor medische kosten en uitkeringen bij overlijden door een ongeval voor jou en je passagiers. PEC dekt persoonlijke bezittingen als ze bijvoorbeeld worden gestolen uit de huurauto.

Wanneer is het nodig: PAI kan nuttig zijn als je geen ziektekostenverzekering hebt of maar een beperkte dekking hebt voor medische kosten. PEC kan zinvol zijn als je waardevolle spullen bij je hebt tijdens je reis. Dit type verzekering kun je meestal bij de verhuurbalie afsluiten.

Pechhulp of Roadside Assistance

Wat dekt het? Pechhulp dekt diensten als wegslepen, jump-starts, bandenwissel en hulp als je buitengesloten bent uit de auto.

Wanneer is het nodig: Als je geen lid bent van de ANWB of soortgelijke organisatie die zulke diensten aanbiedt, kan pechhulp een nuttige aanvulling zijn. Sommige creditcards en persoonlijke autoverzekeringen bieden deze diensten echter al.

Huurautoverzekeringen kunnen sterk variëren en de noodzaak ervan hangt af van je bestaande dekking en reisplannen. Bekijk voordat je een auto huurt je persoonlijke autoverzekeringspolis, de voordelen van je creditcard en eventuele bestaande lidmaatschappen die dekking bieden. Denk na over de risico's die je kunt lopen tijdens je reis en weeg deze af tegen de kosten van de verzekering. Uiteindelijk zal goed geïnformeerd zijn over je verzekeringsopties ervoor zorgen dat je keuzes maakt die het juiste niveau van bescherming bieden voor je gemoedsrust onderweg.

 1. Home
 2. Autoverzekeringen ontraadselen. Jouw gids voor het begrijpen van verschillende dekkingsopties