EUR (€) (NL)
 • Français
 • English (US)
 • Deutsch
 • Español
 • Nederlands
 • Italiano
 • Polski
 • Deutsch (CH)
  • Klantbeoordelingen 7.5 / 10
 • Makkelijk en snel geregeld
18 december 2023

De voordelen van een "éénrichtingshuur". Alles op een rij.

Bij het plannen van je volgende avontuur of uitje ben je misschien weleens de term "éénrichtingshuur" tegengekomen. Maar wat is het precies en is het de juiste keuze voor jou? In dit artikel zullen we het concept van éénrichtingshuur uit elkaar halen en je waardevolle inzichten geven om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

De voordelen van een "éénrichtingshuur". Alles op een rij.

Wat is een éénrichtingshuur?

Bij een éénrichtingshuur, ook wel "one way" aanbieding genoemd, kun je een huurauto op één locatie ophalen en op een andere inleveren. Je kunt bijvoorbeeld je reis beginnen in de ene stad en de auto inleveren in een andere stad. Het is echter belangrijk om te weten dat de meeste verhuurbedrijven hiervoor een extra toeslag in rekening brengen.

Hoe boek ik een éénrichtingshuur?

Om een huurauto voor een enkele reis te boeken, verwijder je het vinkje bij "Inleveren op dezelfde locatie" op de startpagina van HAPPYCAR en kies je een andere inleverlocatie. Je ziet dan de beschikbare auto's voor jouw droomreis. Als er geen resultaten verschijnen, maak je dan geen zorgen; neem contact op met de klantenservice voor persoonlijke hulp. Wanneer je reservering bevestigd is, ontvang je een voucher, meestal binnen een paar minuten of in sommige gevallen binnen een paar uur.

Waarom betaal ik een extra toeslag voor een éénrichtingshuur?

De reden voor deze toeslag is simpel: logistiek. Als je de huurauto op een andere locatie inlevert, moet het verhuurbedrijf ervoor zorgen dat de auto terugkeert naar het oorspronkelijke station, wat extra kosten met zich meebrengt. Deze vergoeding dekt in wezen deze logistieke kosten en het inkomensverlies van het verhuurbedrijf terwijl de huurauto onderweg is.

Wanneer is een éénrichtingshuur de moeite waard?

Ondanks de extra kosten kan het huren van een auto voor een enkele reis in verschillende scenario's de moeite waard zijn. Als je op een lange vakantie gaat of ver van het vliegveld woont, kan het prijzig zijn om je eigen auto voor langere tijd op een parkeerplaats achter te laten. Een auto huren in je woonplaats en deze terugbrengen op de luchthaven kan een voordeligere keuze zijn.

Een huurauto voor een enkele reis is ook perfect voor roadtrips, vooral in grote landen zoals de VS, Australië of Canada. Zo kun je grote afstanden afleggen zonder dat je nog een keer terug moet rijden, zodat je je kostbare vakantietijd optimaal kunt benutten.

Hoe hoog is de éénrichtingstoeslag?

De toeslag voor een éénrichtingshuur varieert op basis van factoren zoals het land, de huurperiode, de route, de afstand en de voorwaarden van het specifieke verhuurbedrijf. Drukke routes hebben vaak lagere tarieven omdat het voor verhuurbedrijven makkelijker is om hun voertuigen terug te krijgen. In sommige gevallen zijn er helemaal geen kosten voor een enkele reis, vooral als je een veelgebruikte route volgt. 

Alle informatie met betrekking tot de kosten voor een éénrichtingshuur vind je in de huurvoorwaarden en in het prijsoverzicht tijdens het boekingsprocess. 

Kan ik de huurauto in een ander land inleveren?

Dit hangt af van het verhuurbedrijf en is niet altijd toegestaan. Grensoverschrijdende éénrichtingshuur kan aantrekkelijk zijn doordat je de auto in het ene land kunt ophalen en in het andere land kunt inleveren, zodat je niet terug hoeft te rijden. Deze huurauto's zijn ideaal voor avonturen met meerdere bestemmingen en bieden ongeëvenaard gemak. Houd er rekening mee dat dit soort aanbiedingen, indien toegestaan, vaak hoge extra kosten met zich meebrengt.

Verhuizen en transport

Éénrichtingshuur is niet beperkt tot vakanties; ze kunnen ook een praktische keuze zijn voor verhuizingen. Controleer de beschikbaarheid van transporters op de HAPPYCAR website. Als je van de ene stad naar de andere verhuist, bespaart een éénrichtingshuur tijd en moeite vergeleken met het terugbrengen van het voertuig naar je oorspronkelijke locatie.

Tips om te besparen op een éénrichtingshuur

Laten we nu eens een paar praktische tips bekijken waarmee je kunt besparen op het huren van een auto voor een enkele reis:

 1. Vergelijk aanbiedingen: Omdat de kosten per verhuurbedrijf verschillen, is het altijd verstandig meerdere aanbiedingen te vergelijken voordat je boekt.

 2. Verken locaties in de buurt: Zoek naar alternatieve ophaal- of inleverlocaties in de buurt. Soms hebben luchthaven locaties geen éénrichtingstoeslagen, in tegenstelling tot stadslocaties.

 3. Kies verstandig je autocategorie: De éénrichtingstoeslag kan afhankelijk zijn van de categorie huurauto. Overweeg om voor een andere categorie te kiezen als dat betekent dat je de toeslag kunt vermijden.

 4. Verleng je huurperiode: Een auto boeken voor een langere periode lijkt misschien onconventioneel, maar het kan kosteneffectief zijn. Sommige verhuurbedrijven zien af van de éénrichtingstoeslag na een bepaalde huurperiode.

Kortom, een éénrichtingshuur kan een handige optie zijn voor reizigers, waarmee ze gemakkelijk nieuwe bestemmingen kunnen ontdekken. Door de kosten te begrijpen en deze geldbesparende tips toe te passen, kun je het meeste uit je éénrichtingshuur ervaring halen. Goede reis!

 1. Home
 2. De voordelen van een "éénrichtingshuur". Alles op een rij.