EUR (€) (NL)
  • English (US)
  • Italiano
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Polski
  • Deutsch (CH)
  • Nederlands
    • Klantbeoordelingen 7.5 / 10
  • Makkelijk en snel geregeld
19 december 2023

Huurovereenkomst: Waar moet je op letten?

Een huurovereenkomst is een formeel contract waarin de voorwaarden voor het huren van een voertuig staan beschreven. Denk eraan dat een huurbevestiging of een voucher van de bemiddelaar/ aanbieder niet als huurovereenkomst wordt beschouwd. Door deze overeenkomst aan te gaan, neem je de wettelijke verantwoordelijkheid op je voor het voertuig gedurende de overeengekomen huurperiode. Dit omvat aansprakelijkheid voor eventuele schade aan of verlies van het voertuig en eventuele aanvullende verzekeringen waarvoor je hebt gekozen. Voordat je de sleutels van de huurauto ontvangt, moet je de huurovereenkomst doorlezen en ondertekenen.

Huurovereenkomst: Waar moet je op letten?

Voertuig informatie

Elke huurovereenkomst moet informatie bevatten over het gehuurde voertuig, zoals het merk en model, de autocategorie met soms de aangegeven ACRISS-code en het kenteken. Let goed op of de autocategorie hetzelfde is als geboekt. Zo niet, vraag dan waarom niet en zorg ervoor dat je niet betaalt voor een upgrade waar je niet om hebt gevraagd.

Bestuurdersinformatie

Dit gedeelte in de huurovereenkomst bevat de naam, het adres, het e-mailadres, het telefoonnummer en het rijbewijsnummer van de bestuurder. Eventuele extra bestuurders worden ook in dit gedeelte van de huurovereenkomst opgenomen.

Huurperiode

Het plaatselijke verhuurbedrijf moet de juiste ophaal- en inleverlocaties, data en tijden noteren in de huurovereenkomst. Over het algemeen moet de huurovereenkomst het aantal dagen vermelden en vaak ook de prijs per dag.

Let ook op de respijtperiode voor het inleveren van de auto. Bij te laat inleveren kunnen extra kosten in rekening gebracht worden.

Gebruiksovereenkomst

Dit deel van de huurovereenkomst beschrijft je kilometerlimieten en brandstofbeleid. Hier is het belangrijk om te controleren welk brandstof en kilometer beleid van toepassing is op je huurauto. 

Verzekering

In dit gedeelte staan alle verzekeringsproducten, o.a. de verplichte, die bij de prijs zijn inbegrepen en de mogelijke aanvullingen. Maak jezelf vertrouwd met het verzekeringspakket dat je vooraf hebt gekocht en wat het dekt. Houd er rekening mee dat wanneer je via HAPPYCAR aanvullende verzekeringspakketten met een terugbetaalbaar eigen risico boekt, deze mogelijk niet worden weergegeven in de huurovereenkomst.

Borg

Als je weet dat de borg voor je auto bijvoorbeeld 1100 euro zou moeten bedragen, maar om de een of andere reden staat er 0 euro of bijvoorbeeld 300 euro op de huurovereenkomst, dan kan dat betekenen dat het verhuurkantoor je borg heeft verlaagd, waarschijnlijk vanwege een extra verzekering, zoals Super Collision Damage Waiver (SCDW) - controleer de verzekeringssectie en onderteken het document niet als je daar niet mee akkoord gaat.

Totale prijs

Begrijp de samenstelling van de kosten. Kijk naar de basishuurprijs, belastingen en eventuele extra kosten zoals luchthaventoeslagen, brandstofkosten en afleverkosten indien van toepassing. Als de samenstelling van de prijs inclusief toeslagen, extra kosten en borg niet helemaal klopt, vraag dan om uitleg.

Schade overzicht

Het schade overzicht maakt deel uit van de huurovereenkomst of van een apart check-out document. Het bevat details over de bestaande schade aan het voertuig. Als je een foto ziet van een voertuig met enige schade gemarkeerd, betekent dit dat het verhuurbedrijf de krassen, deuken en andere vormen van schade al heeft gedocumenteerd.

Huurvoorwaarden

Zorg ervoor dat je ook de kleine lettertjes leest. Kijk uit naar clausules over wijzigingen, geschillen en andere belangrijke informatie. Kijk ook naar informatie over pechhulp en hoe je contact kunt opnemen met het lokale verhuurstation.

Handtekening

Als je akkoord gaat met de huurvoorwaarden, teken dan de overeenkomst! Je moet het document fysiek kunnen ondertekenen. Als een autoverhuurder je een tablet geeft om een blanco document te ondertekenen, wees dan voorzichtig want je ziet niet wat je ondertekent. Zorg er altijd voor dat je een huurovereenkomst ondertekent in plaats van een verzekering af te sluiten.

Krijg en bewaar een kopie

Bewaar altijd een kopie van de ondertekende overeenkomst voor je administratie.

Als er iets in de overeenkomst niet duidelijk is, vraag het verhuurbedrijf dan om uitleg. Goed geïnformeerd zijn over de huurvoorwaarden zorgt voor een soepele huurervaring en voorkomt onverwachte problemen. Veilig en HAPPY reizen!

  1. Home
  2. Huurovereenkomst: Waar moet je op letten?